Česky English JPN

Jiri Prochazka

BJP: Je to tu! Český samuraj Denisa Procházka odlétá do Jokohamy pro pás

16.04. 2019

Tuto středu ve 14:00 hodin odlétá do Japonska z pražského letiště Václava Havla český bojovník Jiří Denisa Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem a Martinem Karaivanovem ke svému vysněnému zápasu o titul. Jeho soupeř je známý americký wrestler a výborný boxer King Mo Lawal, který má za sebou mnoho zkušeností a triumfů. Na zápas se těší celý svět, který miluje moderní gladiátorství.

Málokdo ví, že český zápasník Jiří Procházka patří mezi dvacet nejlepších zápasníků na světě do váhy 93 kg. Pokud Jiří zvítězí, nejenže si odveze svůj vysněný pás, po kterém tak touží, ale upozorní organizaci UFC a Bellator, že v příštích letech bude svět stále více poznávat jméno Jiří Denisa Procházka a bude ho chtít vidět zápasit i v jiných organizacích. Všichni si přejí vidět Procházku v UFC, to, jestli do něj zamíří, je ve hvězdách a bude to na něm.

Jiří neprohrál v japonské soutěži Rizin FF sedm zápasů za sebou a stává se miláčkem japonského publika. Jeho skóre mu před třemi lety v pyramidě narušil právě King Mo Lawal, který ho porazil po nádherném výkonu, kdy Jiří nedával pozor a inkasoval K.O. Pro české fanoušky tehdy Procházka vytvořil opravdu skvělou atmosféru a získal si tisíce nových sledujících. Bylo opravdu emoční v silvestrovském galavečeru sledovat, jak se rodák z Hostěradic u Brna posouvá k samotné špičce pyramidy a poráží světové borce. Jiří je od té doby zkušenější a připravený zvítězit nad Lawalem. Ten na adresu Rizinu vysílá v médiích svůj osobní názor, že organizace Rizin FF chce z Jirky udělat svou tvář a silný archetyp pro své diváky. „Vidím a cítím, jak Jirku podporují a vytváří mu pěkný profil,“ prohlašuje.

V posledních dnech je Jiří v mediálním světě probírán jako nikdy v historii a žádný z českých zápasníků tohle ještě nezažil. Na internetu fanoušci sdílejí emoční videa, kde Jiří ukazuje svou sílu a odhodlání v trénincích. Je to největší událost pro české MMA a i samotná soutěž Rizin FF je u nás stále více populární. Nedávno totiž v Rizinu zakončil svou kariéru známý zápasník a legenda Mirko Cro Cop, kterého známe od samotných začátků tohoto sportu. Jiří měl být posledním zápasníkem v životě chorvatského dravce, ale nestalo se tak, protože Mirko musel kvůli zdravotnímu stavu ukončit působení v zápasech.

Procházka odletěl do Japonska s časovou rezervou, aby se aklimatizoval a načerpal energii od fanoušků.

„Byl jsem značně vyčerpaný, když jsem v pyramidě proti Lawalovi nastupoval před třemi lety. Cítil jsem, že jsem v předchozích zápasech nechal mnoho energie a pouštěl se někdy bezhlavě do zbytečných akcí. Bojovat třetí zápas, navíc se špičkovým zápasníkem, v rozmezí 48 hodin není legrace. Podcenil jsem soupeře i své možnosti a dostal jsem K.O. Poučil jsem se, jsem připravený nechat v ringu vše, vybojuji titul a přivezu do České republiky pás ze země, která boj uctívá nejvíce už od dob samurajů. Děkuji, že mě má rodná země podporuje, sleduje a dodává mi energii. Buďte se mnou v mém nejdůležitějším zápase, budu se snažit ukázat to nejlepší, co jsem se za ta léta naučil a natrénoval,“ sděluje Procházka.

Českého zápasníka v Japonsku vítají na letišti fanoušci s úsměvem a památníkem v ruce, aby se jim zvěčnil. Jiřího v Tokiu lidé poznávají a chtějí se s ním fotit na různých místech. Nedávno proletělo internetem veselé video, jak Jiřímu salutuje policie. Jiří si to zaslouží, už více než tři roky jej vidí vítězit. Navíc jeho boj vždy překvapí něčím nevídaným. Buď létá jako pták nebo se nechá škrtit, jako by to ani nevnímal a vzápětí obrátí stav a vyhraje.

„Připravili jsme Jirku na zápas, jak nejlépe jsme mohli. Dávali jsme pozor hlavně na rekonvalescenci a hlídali jeho fyzickou a psychickou kondici, připravovali jsme ho komplexně a dávali na něj zvýšený pozor. Dokonce jsme museli omezit tlak novinářů na jeho osobu, filtrovat každý rozhovor a nezatěžovat Jirku před zápasem. Mnoho lidí se snaží o jeho pozornost na sociálních sítích. My musíme dovézt pás a až potom se vrátit k otázkám. Poslední dny tréninku jsme se rozhodli nenavštěvovat kempy a měnit klimatické podmínky kvůli imunitě. Místo Stockholmu, kde se měl Jiří připravovat s Gustafssonem (přední UFC zápasník), nám přišlo rozumné zajistit vše od fyzioterapeutů, rodinné podpory a každodenní kontroly stavu na domácí půdě v JETSAAM GYM Brno. Přejeme Jirkovi vítězství, zaslouží si ho! Zároveň vzkazuji divákům za celý tým: Teď se máte na co těšit,“ dodává Martin Karaivanov, hlavní trenér Procházky.

Český zápasník nastoupí svůj životní zápas v neděli 21. dubna v dopoledních hodinách našeho času a tisíce českých fanoušků ho budou svou energií doprovázet k pásu prestižní světové organizace Rizin FF. V neděli se v největším městě na světě zapíše Česká republika k absolutní bojové elitě.

Zápas můžete v přímém přenosu sledovat na Fite TV. „Jednali jsme o právech, a dokonce sehnali nemalé peníze, aby mohl zápas proběhnout v přímém přenosu u nás v televizi. Bylo ovšem pozdě a japonská televize už nebyla schopna práva poskytnout,“ sděluje Jiří Stabla, marketingový tým Jiřího Denisy Procházky.

Nápad na založení vlastní značky se zrodil někdy počátkem roku 2016. Tehdy ještě velmi mladá největší naděje českých bojových sportů Jiří Procházka už měl několik let zaběhlý rituál, který obdivovalo zasvěcené okolí - nedělní trénink
BJP (bomby jak pi**).