Česky English JPN

Jiri Prochazka

Český samuraj Procházka se před titulovým zápasem s Lawalem cítí skvěle

04.04. 2019

Sportovní událost, na kterou se fanoušci bojových sportů a obzvlášť milovníci MMA těší nejvíce, se pomalu, ale jistě blíží. Náš nejsledovanější zápasník za hranicemi v disciplíně smíšených bojových umění, Jiří Denisa Procházka, nastoupí ke svému životnímu zápasu o titulový pás Rizinu ve váze 93 kg v japonské Jokohamě už za pár dní.

Dne 21. dubna v dopoledních hodinách (našeho času) se rozhodne v dlouho očekávaném duelu mezi Jiřím Denisou Procházkou a King Mo Lawalem. Jeden z nich historicky poprvé vyzdvihne nad hlavu pás prestižní organizace Rizin FF.

Příprava probíhá na plné obrátky, čeká se tvrdá bitva, kterou bude sledovat celý svět. Pokorný samuraj z malého města Hostěradice, který v prestižní japonské soutěži Rizin FF neprohrál sedm zápasů za sebou, je ve výborné kondici a bude bojovat s americkým zápasníkem King Mo Lawalem již podruhé ve své kariéře. Co láká oči diváka nejvíce je fakt, že Jirka v silvestrovské pyramidě v roce 2015 nad Lawalem prohrál K.O., když nastoupil značně vyčerpaný ke svému třetímu zápasu během 48 hodin. Jiří bude chtít tento status změnit a pokud se mu povede zvítězit, přiveze z Japonska pás, který zatím nikdo v Rizinu v jeho váze nedržel a pro mekku bojových sportů se tak stane historicky prvním a silným archetypem, který má navíc českou vlajku na hrudi. 

Pro ty, kteří bedlivě sledují cestu našeho pokojného bojovníka, máme skvělé zprávy: Jirka je připraven v zápase předvést svůj nejlepší výkon v kariéře. Když se vrátíme k jeho poslednímu zápasu, můžeme s jistotou prohlásit, že to byla podívaná, u které se zapotili nejen čeští fanoušci. Jiří dokázal zvítězit i po nepříjemném škrcení amerického soupeře Brandona Halseyho a byl to opravdu zážitek pro každého.

„Je to náročné. Je to pro nás zatím ta největší výzva, kterou jsme v životě dostali a na kterou se připravujeme nejen fyzicky, ale i mentálně, a uvědomujeme si, co nás čeká. Nesmíme nic podcenit. Organizace Rizin FF, následovník prestižní Pride, kterou UFC před pár lety koupilo a zavřelo, aby vzalo oko diváka právě na UFC, bude pás vydávat váze do 93 kg poprvé. Uvědomujeme si, co nám umožnili a poděkujeme za tento čin skvělým zápasem a přípravou našeho svěřence. Máte se na co těšit. Budeme rádi, když si 21. dubna v dopoledních hodinách naladíte přímý přenos z Japonska a pošlete nám energii. Jedná se o opravdu velkou věc nejen pro Českou republiku,“ sděluje Martin Karaivanov, který je společně s Jaroslavem Hovězákem, hlavním trenérem Jiřího Procházky.

Jiří od posledního zápasu navštívil dvakrát prestižní světový klub All Stars Gym Stockholm, kde strávil dohromady dva týdny, a nyní se už bude připravovat v domácích podmínkách a v prostředí, které ho vychovalo. Má profesionální tým fyzioterapeutů a bude připraven na cestu pro pás.

„Děkuji všem, že mi pomáháte k cestě za mým velkým snem. Dávám tomu maximum a v Jokohamě ze sebe vydám vše, abych zvítězil. Lawal je dobrý soupeř, věřím, že si celý boj vychutnáte. Z minulých chyb v boji se stále učím, den za dnem se posouvám dále a jsem rád za podporu všech,“ vzkazuje Jiří „Denisa“ Procházka.

Jiří se svým týmem odletí z letiště Václava Havla do Japonska 17.4. Ve 14:00 se český samuraj odlepí od země a vydá se na cestu pro pás tam, kde je boj kulturní dědictví. Držme mu palce.

Nápad na založení vlastní značky se zrodil někdy počátkem roku 2016. Tehdy ještě velmi mladá největší naděje českých bojových sportů Jiří Procházka už měl několik let zaběhlý rituál, který obdivovalo zasvěcené okolí - nedělní trénink
BJP (bomby jak pi**).