Česky English JPN

Jiri Prochazka

Zveřejněno: Gladiátor Procházka se v Japonsku utká s brazilskou mašinou Maldonadem.

11.09. 2019

Česká republika se v posledních měsících mění na velmi sledovanou destinaci v MMA.

Ještě před pár lety by nikoho ani ve snu nenapadlo, že sport, který se odehrává v kleci, zaujme tolik diváků a stane se trendem moderní doby nejen u mladých lidí, ale zasáhne poměrně širokou věkovou kategorii. Hosté galavečerů si kupují stoly za desítky tisíc korun před oktagonem (klec, ve které zápasí moderní gladiátoři). Kolem sportu se točí známé osobnosti a stále větší sponzoři. Smíšené bojové sporty se dostávají do televizních vysílání a sázkových kanceláří.


Držitel pásu organizace Rizin FF Procházka


Jiří Denisa Procházka je jednoznačně nejdůležitější jméno českého MMA ve světě a také nejrespektovanější postavou mezi domácími zápasníky u nás. Zápasy, které v minulosti dokázaly v ČR navodit tu nejlepší atmosféru právě díky Procházkovi (první MMA galavečery u nás pořádali Fusion FN a GCF), se přesunuly do Japonska. Procházka, který byl milován českými diváky pro své naskočené koleno a neuvěřitelnou fyzickou výdrž v oktagonu (například proti Martinovi Šolcovi), uzavřel v roce 2016 s japonskou organizací Rizin FF kontrakt a stal se tak prvním a zatím jediným českým bojovníkem této organizace, která své zápasy pořádá také v největším městě světa, Tokiu. Kluk z předměstí Brna, který objevil kodex Bušidó a legendárního bojovníka Mijamota Musašiho, se rozhodl vítězit, a to se mu daří. Před pár dny se dozvěděl o další životní výzvě, o svém dalším vypsaném boji. Tuto skutečnost dnes v 15:00 hodin japonského času zveřejnil na tiskové konferenci Rizin FF.


Před pár měsíci světem proběhla informace, že Jiří Denisa Procházka vybojoval titulový pás do váhy 93 kg nad americkou ikonou King Mo Lawalem a stal se tak historicky prvním bojovníkem japonské organizace Rizin FF (nástupce legendární Pride), kterému se to povedlo. Svého soupeře kontroloval do třetího kola, kde ho zkušeně knokautoval pěstmi. Česká hymna oznamovala obrovskou událost ve světě bojového umění a hlavně pak v MMA. Slzy tekly po tvářích silných mužů a, podobně jako úspěchy nadějného Krpálka v judu, i v MMA tklivá melodie oznamovala neuvěřitelnou zprávu.


Příprava začala


Procházka měl poslední zápas letos v dubnu s Lawalem a po menší pauze se opět vrhl na tvrdou přípravu a na cestu k dalšímu vítězství. Sám se nechává slyšet, že nastoupí každému, na což reagují hvězdy tohoto sportu, jako Ryan Bader z Bellatoru. Jestli se v médiích propíraný zápas Procházka vs. Bader bude v budoucnu konat, je ve hvězdách. Jedno je však jisté: Jiří nastoupí 12. října k dalšímu zápasu v hale Edion Arena Osaka proti světovému jménu, známému Brazilci Fábiu Maldonadovi. Maldonada si můžete pamatovat z pěkného zápasu proti Fedoru Emalienkovi nebo ze soutěže UFC. Musíme přiznat, že dokáže bojovat proti největší špičce a vydržet opravdu mnoho. Kvalitní zemař i postojář Maldonado bude ovšem proti zcela čerstvému držiteli pásu mít, co dělat. Procházka je v nejlepší životní formě a z jeho očí jde vidět odhodlání, které nemusí nikdo komentovat. Ve světovém žebříčku je nyní český predátor ve své váhové kategorii na 15. místě. Hlavní příprava proběhne v jeho domovském klubu JETSAAM Gym pod dozorem Martina Karaivanova a Jaroslava Hovězáka. Procházka si tentokrát partnery na sparingy bude zvát do domácího gymu v Brně.

Cestu mladého a úspěšného bojovníka můžete sledovat na jeho sociálních sítích a, stejně jako před titulovým zápasem, i nyní se zvýšil zájem o jeho značku oblečení BJP, která slouží nejen jako talisman pro fanoušky, ale i pro samotný sport MMA u nás.

Nápad na založení vlastní značky se zrodil někdy počátkem roku 2016. Tehdy ještě velmi mladá největší naděje českých bojových sportů Jiří Procházka už měl několik let zaběhlý rituál, který obdivovalo zasvěcené okolí - nedělní trénink
BJP (bomby jak pi**).