Česky English JPN

Jiri Prochazka

Japonsko, Osaka: Procházka srazil Brazilce Maldonada TKO v prvním kole

12.10. 2019

Česká republika se v posledních dnech stává trnem v oku moderního gladiátorství. Jiří Procházka, známý svou přezdívkou Denisa, získal v dubnu v organizaci Rizin FF titulový pás váhové kategorie do 93 kg, když porazil Američana King Mo Lawala. Japonská organizace Rizin FF vydala pás této váhové kategorii poprvé v historii. Dnes Procházka opět na půdě Japonska tvrdě zastavil svého soupeře, tentokrát o váhu těžšího Maldonada. Zápas byl vypsán pro váhovou kategorii do 100 kg na tři kola. Zkušeného zápasníka a veterána UFC Fábia Maldonada poslal Procházka k zemi tvrdou pravačkou a zpomalené záběry ukazují, jak přesně umí česká mašina udeřit, když se rozhodne vítězit.

V sobotu ve 13:45 našeho času zvedl rozhodčí ruku 26letému Procházkovi v soutěži Rizin FF už po desáte. Do tabulek statistik si připisuje další důležitou výhru a pro Českou republiku je to opět velký úspěch, protože se tak stalo v jedné z nesledovanějších světových soutěžích.

Procházka, který je známý svým archetypem pokojného a nekonfliktního samuraje, má našlápnuto opravdu vysoko. Před pár měsíci prozradil, že by do UFC eventuálně přestoupil, rád by tak ovšem udělal až s titulovým pásem Rizinu. Tehdy ani netušil, jak rychle se jeho slova mohou naplnit. Lidé na sociálních sítích tipují stále častěji, že Procházku nakonec v UFC uvidí. Jeho cestu mezi profesionálními MMA zápasníky nelze přehlédnout a všichni si uvědomují, že je před svým životním rozhodnutím. Kam půjde, nebo jestli v Rizinu prodlouží kontrakt, bude záležet na celém týmu. Dnešním zápasem podle smlouvy s Rizin FF splnil předposlední zápas podepsaného kontraktu a fanouškům MMA neuniklo, že se šušká o zápase s šampionem prestižní americké organizace Bellator, Ryanem Baderem. Bader i Procházka si na svou adresu vyměnili pár vyjádření a oba jsou připraveni výzvu přijmout a bojovat o pás japonské organizace Rizin ve váze Light Heavyweight. Dnes český gladiátor bojoval vyšší váhovou kategorii, která byla do 100 kg, a ukázal, že mu to nedělá žádný problém. Je jisté, že vítězstvím se zaručeně téma Bader vs. Procházka o něco více rozvíří. Soutěž Rizin nedávno odhalila nový zápas Fedora Emelianenka, proti kterému nastoupí zápasník Bellatoru, Jackson Rampage, a slíbila na facebooku, že oznámí další tři jména z obou soutěží, jež mají doplnit turnaj Rizin FF vs. Bellator, který se bude konat 29. prosince letošního roku.

Jiří Procházka se dostává stále více do srdcí českých diváků a ti by ho rádi viděli na našem území zápasit.

„Pravda je taková, že z českých zápasníků nenajdeme nikoho, kdo by mohl Jiřího posunout dopředu v jeho hvězdné kariéře. Fanoušci musí respektovat, že Denisa nemůže vyměnit tabulkové zápasy za přání fanoušků vidět ho zápasit u nás. My jim děkujeme, že to chápou a budou sledovat jeho cestu i mimo naši zemi. Dnes Jiří opět předvedl, co za potenciál v něm je, a že nás bude reprezentovat nejlépe,” prozrazuje Jaroslav Hovězák, trenér Procházky.

„Na světové zápasníky trénujeme systematicky a opravdu naplno. Je před námi ještě jeden zápas v Rizinu a vše se bude teprve rozhodovat. Dnešní vítězství dokazuje, že umíme připravit zápasníka v domácím prostředí JETSAAM GYMU v Brně a nemusíme jezdit na kempy do zahraničí, jak tomu bývalo pravidlem. Zápas Denisy na území Česka je nyní opravdu ve hvězdách a jsme rádi, že nás v takovém počtu podporujete, když zápasíme venku. Nyní v Osace vyjednávám pro Jirku podmínky k jeho další cestě,” doplnil hlavní trenér Jiřího Denisy Procházky, Martin Karaivanov.

Na internetu se v posledních dnech objevují videa s přípravou a osobním životem Jiřího Procházky. Média si u nás stále více vyčleňují prostor pro soutěž MMA, která až pandemicky zasáhla oči sportovních diváků. Těžko budeme hledat sport, který se do společnosti začlenil rychleji, a těžko budeme hledat tak tvrdého a odhodlaného bojovníka z českých řad, jakým je Jiří Denisa Procházka. Jeho kodex Bušidó je inspirací bývalých válečných hrdinů Japonska. Jiří po této cestě kráčí a stal se jedním z nich, v ruce drží Knihu pěti kruhů, silnou četbu Mijamota Musašiho, která dala vzniknout japonské kultuře a filozofii inteligentního boje, ale nejen to. Můžete ji aplikovat i na situace v běžném životě. Český sportovec dnes obhájil svůj věhlas v zemi boje a po silném výkonu ho čekají dny oddechu.

Nápad na založení vlastní značky se zrodil někdy počátkem roku 2016. Tehdy ještě velmi mladá největší naděje českých bojových sportů Jiří Procházka už měl několik let zaběhlý rituál, který obdivovalo zasvěcené okolí - nedělní trénink
BJP (bomby jak pi**).