Česky English JPN

Jiri Prochazka

Český MMA zápasník Jiří Procházka odletěl za přípravou do Švédska

08.02. 2019

Příprava Jiřího Procházky, který se v dubnu letošního roku utká v Japonsku o titulový pás soutěže Rizin FF, začala. Prvním kempem, který ho bude připravovat na cestě za titulem, se stal stockholmský ALLSTARS GYM, který trénuje UFC zápasníka Gustafssona.

„Bylo to něco neskutečného. Ráno jsem se před tréninkem rozcvičoval a trenér mi přišel oznámit, že jdeme do boje o pás Rizinu. V tu chvíli víte, že se jedná o velikou věc, o zápas, který může navždy změnit všechno. Začnete uvažovat jinak, než jste uvažovali doteď, je to ta největší výzva, která se bojovníkovi naskytne a vaše nejlepší ráno v životě,“ popisuje své bezprostřední dojmy zápasník přezdívaný „český samuraj“.   Jiří svou přípravu nepodceňuje, známé jsou jeho výlety do hor a do lesů, kde se v mrazech připravuje a zároveň vyrovnává stav mysli. Ten se dá podle jeho vzoru Mijamota Musašiho (japonského samuraje) nejlépe získat na místech, kde člověk ztrácí pohodlí a pocit bezpečí. Je jedním z mnoha lidí, kteří podporují léčbu a revitalizaci mrazem. Právě příprava v lesích a horách bude pro mnoho diváků jedním z nejcitlivějších momentů celé přípravy.   „Kniha Musašiho mě dostala na cestu bojovníka, kterou jsem se rozhodl opravdu žít. Když jsem dostal knihu od mého trenéra Jaroslava Hovězáka, tak jsem nečekal, že mi tím udá nový životní směr. Začal jsem přijímat kodex Bushido. Nikdy jsem před zápasem nevyvolával trash talk, já se raději připravuji na zápas a věnuji se škole,“ říká „Denisa“ Procházka.   Do Švédska odletěl s osmi hodinovým zpožděním. Letěl se svým sparing partnerem Ondřejem Raškou a Andrejem Kalašnikem. I když spali tři hodiny, Jiří hned nastoupil do tvrdého tréninku. „Přes den nemám moc času komunikovat se světem, protože příprava je opravdu náročná, je dvoufázová. Cítím se zdráv a v plné síle absolvovat náročné tréninky,“ popisuje Jiří.

Až se vrátí do České republiky, má namířeno do hor, kde tentokrát musí spojit jízdu na snowboardu s tréninkem a návštěvou míst, kde tři roky zpět trénoval a nocoval v horách ve stanu. „Na mých sociálních sítích nyní budou pracovat lidé z oboru marketingu a budou se snažit, abyste měli vždy čerstvý obsah o mé přípravě. Nyní taky tuníme web s BJP merchem, kde si můžete koupit oblečení a doplňky s mým logem, značkou BJP. A fanouškům tak za pár dnů představíme nový web jiridenisaprochazka.com,“ vzkazuje svým fanouškům Procházka.

Jiří se utká 2. dubna v japonském městě Yokohama ve stejnojmenné hale. Bojovat bude pro 17000 diváků, což je srovnatelné jako v případě Conora McGregora v UFC. Věříme, že to bude zážitek, který se v České republice navždy zapíše jako nejdůležitější zápas poslední doby u nás.

Nápad na založení vlastní značky se zrodil někdy počátkem roku 2016. Tehdy ještě velmi mladá největší naděje českých bojových sportů Jiří Procházka už měl několik let zaběhlý rituál, který obdivovalo zasvěcené okolí - nedělní trénink
BJP (bomby jak pi**).